محمد باقر قاليباف با اعلام اين خبر در گفتوگو با سرويس مسائل راهبردي خبرگزاري ايسنا تأكيد كرد: اساساً علت تأسيس نهاد مشترك تهيه طرحهاي جامع تهران همين بوده و ادامه روشهاي قبلي تهيه طرحهاي توسعه شهري در اين نهاد هيچ گونه معنا و مفهومي ندارد.
شهردار تهران اعلام كرد: توافق كرديم كه تركيبي 15 نفره از دانشگاهيان و متخصصين شهري در قالب يك شوراي راهبري، مسئوليت رصد دائمي و اصلاح طرحهاي جامع و تفصيلي شهر تهران را در نهاد تهيهكننده طرح جامع عهدهدار شوند.
وي عندليب، رئيس جديد نهاد تهيهكننده طرح جامع تهران را مديري توانا در حوزه عقل نظري و عقل ابزاري معرفي كرد و افزود: شوراي راهبري در قالب نهاد تهيه طرحهاي جامع، اصلاحات لازم را به طرح منتقل ميكند و پس از انجام بررسيهاي كارشناسيهاي لازم، اصلاحات انجام گرفته مراحل اداري را در شهرداري تهران، شوراي شهر تهران و شورايعالي شهرسازي سپري خواهد كرد.
قاليباف با تأكيد بر اينكه طرحهاي توسعه شهري بايد بهطور مستمر همراه با تغيير نيازهاي جامعه بازنگري شوند، تأكيد كرد: وزارت مسكن و شهرسازي هم بايد بپذيرد كه نه تنها طرحهاي جامع بلكه حتي طرحهايي كه با رويكرد راهبردي تدوين ميشوند، وحي منزل نيستند و متناسب با شرايط در حال تغيير جامعه و شهر بايد انعطافهاي لازم را داشته باشند. وي با تأكيد بر درستي امضاي توافقنامه تهيه مشترك طرح جامع تهران توسط وزارت مسكن و شهرسازي، شهرداري تهران و شوراي اسلامي شهر تهران، گفت: زماني كه من وارد شهرداري شدم، حدود يك سال و اندي از اين تصميم گذشته بود و من هم اجراي اين تصميم را ادامه دادم، اما در آن زمان متوجه وجود دو اشكال اساسي در اين طرح شدم.
قاليباف از «بيتوجهي به الگوي برنامهريزي راهبردي» و «دور از دسترس بودن طرح از نقد مردم و نخبگان» بهعنوان دو اشكال اساسياي ياد كرد كه در آغاز بررسي مطالعات طرح جامع تهران در دوره مسئوليت وي مورد توجه شهرداري قرار گرفته است.
وي با اشاره به اينكه اين اشكالات را شخصاً به وزارت مسكن و شوراي شهر منتقل كرده است، گفت: در اولين نشستي كه با حضور آقاي سعيد كيا، مسئولين و استادان درباره طرح جامع تهران داشتم، اشاره كردم؛ در حال حاضر در هيچ جاي دنيا روش طرح جامع براي تهيه طرحهاي توسعه شهري بهعنوان يك سند بالادستي بهكارگرفته نميشود و طرحها بايد راهبردي شوند و ويژگيهاي پويايي و پايايي را همراه با يكديگر داشته باشند و نبايد طرحها بهصورت ايستا و خشك تنظيم شوند.
وي گفت: اگر چه وزارت مسكن نيز اين ديدگاه را از منظر علمي قبول داشت، با اين حال مقاومتهايي در اين باره وجود داشت و آنها اصرار داشتند كه نام طرحهاي جامع حفظ شود، چرا كه در متن قانون و در رديف بودجه مربوطه از عنوان طرح جامع استفاده شده است.
قاليباف اين وضعيت را نشاندهنده ميزان مشكلات و مانع آفرينيهاي اداري و بوروكراسي در مسير اصلاح متدولوژي تهيه طرحهاي توسعه شهري دانست و ناخرسندي خود را از وجود اين موانع بوروكراتيك، اعلام كرد.
قاليباف با تأكيد دوباره بر مواضع پيشين خود در مقالهاي كه با عنوان طرح جامع تهران؛ الزامات و راهبردهامنتشر كرده بود، دور از دسترس نخبگان قرار داشتن طرح را دومين نقد مهم وارد بر طرح جامع تهران دانست و متذكر شد: اين طرح بهطور حتم بايد در اختيار كارشناسان قرار ميگرفت و همزمان با تدوين طرح، حاصل ديدگاههاي ارائه شده و نقدهاي انجام گرفته بايد در اختيار شركتهاي مشاوره وزارت مسكن و شهرسازي و همچنين نهاد طرح جامع تهران قرار ميگرفت.
وي گفت: از زماني كه من وارد شهرداري شدم توافق شد تا اين كار با همكاري دوستان انجام شود و فكر ميكنم كه همزمان، سرويس مسائل راهبردي ايسنا هم شروع به بررسي و نقد اين طرح كرد و در كارگاههاي متعدد، موضوعات مختلف طرح را مورد بررسي قرار داد كه بسيار مفيد بود.
شهردار تهران اذعان داشت: به هر حال دانشگاهيان اشكالاتي به اين طرح وارد ميكردند كه بهنظر من مجموعه نهاد را به سوي بهتر شدن هدايت ميكرد و نهاد سعي ميكرد تا با دقت بيشتري به كار خود بپردازد.
وي تجديد نظر در تركيب شورايعالي شهرسازي را از جمله ديگر موارد اصلاح فرايند تهيه طرحهاي شهري دانست و گفت: در حال حاضر نه شهردار و نه رئيس شوراي شهر تهران به هنگام تصويب طرح جامع، در تركيب شورايعالي شهرسازي عضويت ندارند و از حق رأي نيز برخوردار نيستند؛ در حالي كه وزارت صنايع و بسياري از وزارتخانههاي ديگر در اين شورا عضويت دارند و از حق راي نيز برخوردارند. شهردار تهران پيشنهاد داد به هنگام ورود طرح هر شهر به شورايعالي شهرسازي، شهرداري و شوراي اسلامي آن شهر نيز در تركيب شورايعالي شهرسازي عضويت و حق راي داشته باشند.
قاليباف، همچنين با اعلام اينكه نقشه 1:2000 شهر براي طرحهاي تفصيلي آماده شده است، از انعكاس تمامي طرحهاي تفصيلي روي پرتال شهرداري در آينده بسيار نزديك خبر داد كه دسترسي عموم مردم را به آنها فراهم ميكند و هر شخصي مطلع خواهد شد كه منزل و محيط اطراف آن در چه شرايطي است و چه نوع كاربرياي دارد.